Przygotowanie:

Wypłucz quinoa w zimnej wodzie. Do garnka wlej wodę w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy), dodaj ¼ łyżeczki soli. Gotuj na dużym ogniu aż do zagotowania się wody, po czym przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 20 minut, aż quinoa będzie miękka.

Obierz i posiekaj cebulę, po czym wymocz ją w zimnej wodzie, aby utraciło trochę swojego intensywnego smaku i zapachu. Odsącz quinoę, kilka razy dobrze ją wymieszaj, pozwól, żeby ostygła.

Odsącz cebulę i wymieszaj ją z pomidorami, czosnkiem, pietruszką, miętą, oliwą z oliwek. Dodaj quinoę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.

Przekrój awokado wpół, rozdziel je, usuń pestki. Ostrożnie wyjmij miąsz ze skórki, tak, aby jej nie rozerwać. Do pustych łupin wsyp quinoę z warzywami, na nich ułóż sardynki i posyp szczypiorkiem. Ozdób ćwiartkami limonki.