Festas dos Santos Populares to nazwa czerwcowych festiwali, imprez i pochodów obchodzonych w całej Portugalii. W Lizbonie najhuczniejszą i najważniejszą datą jest noc z 12 na 13-stego czerwca nazywana również dniem Świętego Antoniego. Jednym z najważniejszych elementów tego święta jest huczna parada przechodząca ulicami Lizbony w której poszczególne dzielnice konkurują ze sobą, która przedstawi się […]
10go czerwca Portugalczycy obchodzą swoje święto narodowe znane jako Dia de Portugal w ich ojczystym języku. Jest on nazywany Dia de Portugal ale oficjalnie znany jako Dia de Camões, de Portugal e das Comunidades Portuguesas. Dzień upamiętnia śmierć Luís de Camões 10 czerwca 1580 roku. Camões jest najbardziej znany ze swojej pracy nad Os Lusíadas, […]
Przepłukaj wybrane części dorsza pod bieżącą wodą Zalej je zimną wodą Podczas pierwszej godziny moczenia zmień wodę 2-3 razy Później zmieniaj ją 2 razy dziennie Całkowity czas procesu zależy od grubości dorsza oraz od preferencji smakowych. Po odsączeniu, przechowuj na dolnych półkach lodówki
„Ginjinha” to alkohol wyrabiany z wiśni zwanych „ginjas”. Produkowany jest w różnych miejscach, w tym w Alcobaça, Bombarral i Caldas da Rainha. Najsłynniejsza ginjinha pochodzi z Óbidos, regionu, w którym Rzymianie posadzili drzewa wiśniowe. Istnieje kilku jego producentów, w tym FrutÓbidos, Oppidum (łacińska nazwa dla Óbidos) i Ibn Errik Rex (arabskie imię pierwszego króla Portugalii, […]
Jeśli kochasz frytki, ale zawsze myślisz dwa razy o zdrowiu zanim je zjesz, to teraz możesz świętować. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Granadzie w Hiszpanii, chipsy ziemniaczane w oliwie z oliwek przynoszą więcej korzyści niż wersja gotowana. Dzieje się tak dlatego, że ziemniak jest bogaty w fenole i po zanurzeniu w oliwie z oliwek […]
Azeitão to portugalski ser owczy, pochodzący z regionu Azeitão, dzielnicy Setubal. Jest wytwarzany zgodnie ze standardami Unii Europejskiej, a jego nazwa jest zastrzeżona. Produkuje się go w gminach Setúbal, Palmela i Sesimbra. Sery Azeitão są kształtu cylindrycznego, o długości ok. 8 cm i szerokości 5 cm. Mają żółtawy odcień i cienką, miękką powłokę. Ich waga […]
Pełnowartościowa oliwa o zapachu i smaku świeżych owoców i migdałów z niezapomnianą nutką zieleni, słodkości, gorzkości i ostrości. Określania Pochodzenia wymaga, by oleje były wytwarzane według zasad określonych w opisie produktu, który zawiera m.in. różne rodzaje oliwek, warunki zbioru i transportu do młyna, warunki pracy i właściwości gotowego produktu. Tylko oleje spełniające wszystkie określone warunki, […]
Historia Casa de Santo Amaro rozpoczyna się 14 października 1687 roku. Obecnie już ósme pokolenie rodziny zajmuje się marką. Przez cały rok pielęgnujemy drzewa oliwne na naszej farmie, a owoce zbieramy w sierpniu. Oliwki są bezpośrednio transportowane z naszych gajów do przetwórni, a tam od razu poddawane procesowi zimnej ekstrakcji. Sami zajmujemy się takimi kwestiami […]
Pêra Rocha to odmiana gruszki rosnąca wyłącznie w Portugalii. Jest najważniejszym owocem eksportowym tego kraju. Zbiera się ją w sadach regionu Oeste, posiada ona status Chronionej Nazwy Pochodzenia (z ang. PDO – Protected Designation of Origin). Owoce mają beczułkowaty kształt, średnicę 5-7 cm, żółtozieloną skórkę i kremowobiały, ziarnisty miąsz. Jest ona soczysta, lecz jednocześnie krucha, […]
W 2018 r. Portugalia przesunęła się z szóstego miejsca na piąte w indeksie paszportowym Henley & Partners, który analizuje liczbę państw dostępnych dla posiadacza, w przypadku których wiza nie jest wymagana. Portugalscy posiadacze paszportów mogą wjechać do 173 krajów bez wizy, tak samo jak posiadacze paszportów w USA, Irlandii i Korei Południowej. Przed nimi są […]