SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Czas marynowania 12-24 godzin

Ostrym nożem wytnij szczeliny na kurczaku, aby mogła wypełnić go solanka. Umieść kurczaka w głębokim naczyniu i polej sokiem z cytryny. Dodaj plasterki cytryny, czosnek, liście laurowe, paprykę i sól morską. Zalej piwem, winem, whisky lub brandy i oliwą, a następnie dobrze wymieszaj. Wetrzyj solankę w kurczaka, przykryj i marynuj przez noc (co najmniej 12 godzin, ale najlepiej 24), obracając mniej więcej co godzinę.

Gdy kurczak jest gotowy do przyrządzenia, podgrzej węgiel na rożnie aż do rozświetlenia – około 20 minut, w zależności od węgla drzewnego.

Podnieś kurczaka z solanki, usuwając czosnek lub liście laurowe, które przylgnęły do ​​niego. Pozostaw jeszcze solankę. Umieść kurczaka płasko w klatce grilla i mocno zaciśnij. Ułóż na rożnie i smaż przez około 40-50 minut na rozżarzonych węglach. Dodawaj pozostałą marynatę co 10 minut.

Gdy kurczak będzie się robił, przygotuj w międzyczasie sos piri-piri. Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż uzyskasz gładkość. Wlej do garnka z terakoty (lub żeliwnego garnka) i gotuj nad węglami przez 10-15 minut, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec rozszczepieniu. Sos lekko się zagęści, ale wyznacznikiem będzie zarumieniony czosnek i szalotki.

Aby zrobić ryż pilaw, podgrzej garnek z terakoty (lub żeliwny garnek) nad węglami.

Dodaj oliwę z oliwek. Smaż, mieszając co chwilę, cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj ryż i przypiekaj krótko.

Dodaj bulion i pietruszkę. Przykryj i przenieś garnek do chłodniejszej części węgla. Gotuj przez około 12 minut, aż bulion odparuję, a ryż będzie miękki. Zdejmij z ognia i przykryj na 5 minut przed podaniem. Powinieneś mieć puszysty ryż ze skórką.

Pod koniec gotowania kurczaka, posmaruj go trochę sosem piri-piri. Kontynuuj gotowanie przez kolejną minutę, aż do zkarmelizowania.

Podawaj kurczaka piri-piri z ryżem pilaw. Świeża zielona sałata i frytki to inne dobre akcenty.

Uwaga

  • Ryż pilaw można również ugotować w piecu opalanym drewnem.