SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
KROK 1
Umieść rybę w rondlu z wodą przyprawioną solą, małą cebulką i bukietem kolendry. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zredukuj do średniego i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Gdy ryba jest gotowa, osusz ją za pomocą łyżki cedzakowej i umieść na talerzu. Usuń skórkę i kości, a następnie podziab ją widelcem. Zachowaj wodę z gotowania.
KROK 2
W misce rozpuść mąkę i pieprz w niewielkiej ilości zagotowanej wody z ryb. Wymieszaj, dodaj rozdrobnioną rybę, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną cebulę, jajko i odrobinę soli. Wszystko wymieszaj i jeśli to konieczne, skoryguj (jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj trochę więcej mąki).
KROK 3
Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy olej jest gorący, dodaj małe porcje ciasta za pomocą łyżki stołowej i smaż z obu stron. Po usmażeniu ułóż je na talerzu na chłonnym papierze.
KROK 4
Podaj pataniscas z ryżem pomidorowym.