Kaczenice czyli PERCEBES to skorupiaki żyjące w oceanie. W Portugalii uważane są za rarytas. Występują one w koloniach na skałach które są regularnie zalewane przez wodę. Ich zbiór jest trudny i wymagane są do tego specjalne uprawnienia. Interesującą nas częścią jest nóżka którą zjada się po zdjęciu skórki i oderwania pazurka.

Przygotowanie:

Skorupiaki wyczyść  delikatnie pod zimną wodą.

Zagotuj wodę w garnku, wrzuć liście laurowe, skórkę z cytryny, pokrojony czosnek, a następnie porcję skorupiaków.

Gotuj je tylko przez 2-3 minuty.

Jeśli mamy ochotę na masło, dodajemy je zaraz po odcedzeniu, by się na nich rozpuszczało. W wersji klasycznej odcedzone percebes zasypujemy lodem i schładzamy. Na nim też je podajemy.

 

JAK PRZYGOTOWAĆ KACZENICE

 

Składniki:

– 1kg Kaczenic

– 2 litry wody mineralnej

– 140 g soli morskiej

 

Przygotowanie:

Najlepiej przygotować Kaczenice przy użyciu wody morskiej. Jeśli nie masz wody morskiej to możesz samemu ją odtworzyć dodając 70 g soli morskiej na 1 litr wody mineralnej. Ważne jest, aby unikać wody z kranu tak, aby kaczenice nie miały smaku chloru.

Przygotuj wodę do wrzenia, a następnie wrzuć połowę kaczenic do garnka. Kiedy woda zacznie się gotować ponownie,  odczekaj 1 min i zdejmij garnek z ciepła. Odłóż na chwilę, a następnie odcedza i umieść kaczenice na talerzyk przykrywając je czystą szmatką kuchenną, aby utrzymać ciepło. Teraz powtórz dokładnie tę samą czynność z drugą połową kaczenic i natychmiast podaj do stołu.

Niektórzy lubią dodać liść laurowy do gotującej się wody. Jednak niektórzy twierdzą, że laur lekko kamufluje smak kaczenic. Dlatego tutaj w tym przepisie nic nie dodajemy. Jako wskazówkę mogę dodać, że aby jeszcze bardziej zbliżyć się do tego smaku wody morskiej, możemy gotując wodę mineralną z solą dodać kilka kaczenic wraz z wodorostami i gotować przez 20 minut.