Przygotowanie:

 

Pokrój na małe kawałki pomidory, ogórka, paprykę i cebulę. Odłóż na bok.

Zblenduj razem sól I ząbki czosnku. Dodaj trochę pomidorów, dalej miksuj. W ten sposób powstanie pasta, która stworzy treść zupy. Wrzuć odrobinę czerstwego chleba.

Dolej zimnej wody, dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i octem do smaku.

Dorzuć resztę pomidorów, paprykę, cebulę i ogórka, a także oregano i ćwiartki czerstwego chleba. Dobrze zblenduj.

Gazpacho zazwyczaj podaje się z rybą (na przykład grillowanymi sardynkami), oliwkami lub szynką.

 

WSKAZÓWKI:

Jeśli chcesz, możesz dodać więcej czosnku (maksymalnie 5 ząbków), ale pamiętaj, żeby rozważnie używać tego składnika.