Sposób przygotowania

KROK 1

Włóż dorsza do rondla z wodą i gotuj na dużym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz na niski ogień i gotuj przez około 5 do 6 minut. Kiedy dorsz jest ugotowany, osusz go za pomocą łyżki cedzakowej i pozwól mu ostygnąć. Usuń skórę i kości, a następnie podziel go widelcem na kawałeczki.

KROK 2

Zagotuj wodę w 750 ml / (3 szklanki i 2 3/4 łyżki stołowe) w garnku.

KROK 3

Wlej na patelnię oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i podzielonego na części dorsza, a następnie smaż na małym ogniu przez 4 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj chleb, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Następnie stopniowo wlewaj wrzącą wodę i mieszaj, aż chleb zacznie lekko pękać. Posyp posiekaną kolendrą, zamieszaj i gotuj przez 2 do 3 minut.

KROK 4

Umieść w rondlu wystarczającą ilość wody, aby ugotować jajka i dodaj dwie łyżeczki octu. Gotuj na średnim ogniu. Kiedy zaczynasz widzieć małe bąbelki powietrza dochodzące z dna rondla, dodaj jajka i połóż je na średnim ogniu na około 3 do 4 minut. Usuń jaja za pomocą łyżki cedzakowej.

KROK 5

Podaj portugalskie migle dorszowe z gotowanymi jajkami przyprawionymi pieprzem.