Bacalhau com natas jest jednym z najbardziej znanych zarówno w Portugalii, jak i na świecie dań przygotowywanych z suszonego dorsza bacalhau. Kremowy śmietanowy sos oraz pokrojone w kostkę ziemniaki świetnie podkreślają delikatny smak ryby.

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki wstaw do gotowania, następnie w tym samym czasie ugotuj w mleku przez około 5 min. oddzielone od skóry i kości mięso z dorsza, W głębokim oleju usmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Dodaj wcześniej ugotowane  ziemniaki pokrojone w kostkę.

Następnie przygotuj sos beszamelowy: roztop masło bez gotowania i doprawić gałką muszkatołową i pieprzem dodaj mąkę i cały czas mieszając wlej mleko.

Warzywa i dorsza wyłóż w naczyniu żaroodpornym i polej sosem beszamelowym.

Posyp serem i zapiecz w temperaturze 250 stopni.