Mówi się, że jest to podstawa kuchni w krajach śródziemnomorskich, ale Portugalia idzie za dietetyką atlantycką (ponieważ jesteśmy blisko Oceanu Atlantyckiego). Ale jaka jest różnica między nimi? A co jest najzdrowsze?
Dietetycy doceniają korzyści płynące z diety śródziemnomorskiej, zarówno poprzez użycie oliwy z oliwek jako zdrowego tłuszczu, poprzez jedzenie owoców i warzyw, regularne spożycie wody i regularne ćwiczenia. Dieta atlantycka dzieli się tymi wszystkimi naukami, ale daje pierwszeństwo niektórym rodzajom żywności i spożyciu większej ilości białka, czerwonego mięsa, jaj, produktów mleczarskich lub warzyw. Zbyt duże znaczenie ma również spożycie ryb i skorupiaków (zawsze świeże), a także zbóż i ziemniaków.
Szczególnie odpowiednia dieta jest przeznaczona do zapobiegania i leczenia chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ jest bogata w zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze.
Krótko mówiąc, podążając za Dietą Atlantycką powinieneś:
– spożywać duże ilości ryb i skorupiaków
– owoce i warzywa, zwłaszcza jabłka i owoce cytrusowe
– używać oliwy z oliwek jako zdrowego tłuszczu
– Spożywać mleko codziennie
– Spożywać czerwone mięso, ale z umiarem, chude mięso, wraz z warzywami lub ziemniakami
– Spożywać płyny – woda powinna być głównym napojem. Ale wino jest zalecane z posiłkami (jedna filiżanka)
Zakazane produkty: Przetwory spożywcze, cukry i smażone
Przykład menu atlantyckiego
Śniadanie: 1 kromka chleba z serem, szklanka mleka bez cukru i 1 jabłko
Lunch: Zupa jarzynowa, gotowana z ziemniakami i warzywami (kapusta, marchew, kalafior) przyprawiona oliwą z oliwek. 1 szklanka wina i 1 kawałek owoców
Przekąska: 1 kromka brązowego chleba z szynką z indyka i 1 szklanka mleka bez cukru
Obiad: Zupa warzywna, 1 stek z kurczaka z ryżem i warzywami przyprawiony oliwą z oliwek, 1 kawałek owoców na deser.