Poza użyciem w kuchni oliwa z oliwek ma również zastosowanie m.in. do celów medycznych i kosmetycznych. Pięć tysięcy lat temu egipskie kobiety odkryły jej korzyść dla skóry i tak powstał pierwszy balsam do mycia z oliwą z oliwek i ekstraktami roślinnymi. Ciekawostką jest to, iż Grecy używali oliwy z oliwek do masażu.
Zalety spożywania oliwy z oliwek:
- Pomaga zapobiegać miażdżycy tętnic
- Poprawia funkcjonowanie żołądka i trzustki
- Nie zawiera cholesterolu i zapewnia taką samą energię jak inne oleje
- Przyspiesza metabolizm narządów
- Chroni i ma działanie tonizujące na ludzką skórę
- Zwiększa wchłanianie wapnia i mineralizacji
Stosowanie oliwy z oliwek zmniejsza poziom cholesterolu i pomaga zapobiec chorobom układu krążenia ze względu na wysoki poziom jednonienasyconych kwasów. Naukowcy, lekarze i dietetycy udowodnili, że oliwa z oliwek jest bardzo bogata w witaminę E, która chroni przed rakiem i chorobami serca.
W Portugalii drzewa oliwne pochodzą z czasów starożytnych, ale dopiero w XV i XVI wieku szeroko rozpowszechniła się kultura ich sadzenia w całym kraju.
Istnieje popularne powiedzenie „Najlepszym kucharzem jest oliwa z oliwek” co tradycyjne receptury portugalskie mogą nam udowodnić. Oliwa z oliwek daje potrawom smaku, zapachu i koloru oraz poprawia strukturę dania.
.
Tradycyjna oliwa z oliwek wnosi niepowtarzalny smak i zapach do potrawy..Faktem jest, że oliwa jest jedynym tłuszczem, który nie wykazuje istotnych zmian w strukturze, gdy jest poddawany temperaturze 200 °C.
Dieta śródziemnomorska jest znana jako jeden ze zdrowszych standardów żywnościowych na całym świecie, a oliwa z oliwek jest powszechna i regularnie w niej wykorzystywana.