Bifana – czyli wieprzowina po portugalsku. Bifana jest to stek wieprzowy w bułce przyprawiony czosnkiem i przyprawami.

 

Przygotowanie:

Przepłucz kotlety wieprzowe i osusz papierowym ręcznikiem.

Przygotuj marynatę: wino , ocet , czosnek , liść laurowy, łyżeczkę  pieprzu,  paprykę, goździki i sos piri – piri   dokładnie wymieszaj w misce

Do foliowej torebki włóż kotlety i zalej marynatą. Odłóż na parę godzin do lodówki.

Przed smażeniem doprowadź mięso do temperatury pokojowej i osusz papierowym ręcznikiem

Rozgrzej patelnię i stop smalec. Wieprzowinę smaż partiami, ok minutę na każdej stronie.

Usmażoną wieprzowinę osusz z tłuszczu. Wlej na patelnię wino. Dodaj  soli, pieprzu i papryki w proszku – po sporej szczypcie – zagotuj  i delikatnie oskrob z dna patelni za pomocą łopatki wszystkie resztki po smażeniu.

Na patelnię wrzuć mięso i trzymaj ok minuty, a następnie włóż do przekrojonej bułki, możesz dodać trochę musztardy do smaku.