Bifana
Lista składników
ok 500 g schabu bez kości, pokrojone w bardzo cienkie plastry
200 ml białego wytrawnego wina
ok 40 ml białego octu winnego
1- 2 ząbki czosnku , przeciśnięte przez praskę
1 liść laurowy rozgnieciony
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/4 łyżeczki całego czarnego pieprz, pokruszonego
1/4 łyżeczki całych goździków
1/4 łyżeczki sosu piri-piri, (lub sos Tabasco)
2 łyżki smalcu do smażenia
– + nieco wina, sól ,pieprz, papryka w proszku
Bifana – czyli wieprzowina po portugalsku. Bifana jest to stek wieprzowy w bułce przyprawiony czosnkiem i przyprawami.
Przygotowanie:
Przepłucz kotlety wieprzowe i osusz papierowym ręcznikiem.
Przygotuj marynatę: wino , ocet , czosnek , liść laurowy, łyżeczkę pieprzu, paprykę, goździki i sos piri – piri dokładnie wymieszaj w misce
Do foliowej torebki włóż kotlety i zalej marynatą. Odłóż na parę godzin do lodówki.
Przed smażeniem doprowadź mięso do temperatury pokojowej i osusz papierowym ręcznikiem
Rozgrzej patelnię i stop smalec. Wieprzowinę smaż partiami, ok minutę na każdej stronie.
Usmażoną wieprzowinę osusz z tłuszczu. Wlej na patelnię wino. Dodaj soli, pieprzu i papryki w proszku – po sporej szczypcie – zagotuj i delikatnie oskrob z dna patelni za pomocą łopatki wszystkie resztki po smażeniu.
Na patelnię wrzuć mięso i trzymaj ok minuty, a następnie włóż do przekrojonej bułki, możesz dodać trochę musztardy do smaku.