KROK 1
Oczyść i umyj ośmiornicę. Włóż ją do rondla z wodą, dodaj sól, łyżeczkę oliwy z oliwek i  małą cebulę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez 25 – 30 minut. Gdy ośmiornica jest gotowa, odcedź ją i pokrój na małe kawałki. Następnie odłóż ją na chwile na bok. Pamiętaj, aby zachować wodę po gotowaniu.

 

KROK 2
Następnie obierz i umyj ziemniaki, marchew i zieloną fasolę. Pokrój ziemniaki w ćwiartki, marchewkę i zieloną fasolę w małe kawałki; odłóż na bok.

 

KROK 3
Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek i posyp czarnym i zielonym pieprzem. Dodaj obrane pomidory i  trzymaj na małym ogniu tak długo, aż pomidor zacznie się rozpadać. Następnie dodaj ośmiornicę, wymieszaj i gotuj przez około 5 minut.

 

KROK 4
Wlej 400 ml / (1 2/3 szklanki) do gotującej się wody i dalej gotuj. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj groszek, fasolę szparagową, marchewkę i ziemniaki. Posól, wymieszaj i gotuj około 25 do 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

KROK 5
Posyp posiekaną natką pietruszki i podawa