Chanfana (Miranda do Corvo)
Lista składników
1 liść laurowy
1 szklanka brandy (opcjonalnie)
1 cebula
1 łyżka smalcu
1 kg mięsa koziego
natka pietruszki
100 g szynki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
750 ml czerwonego wina dobrej jakości
papryka piri piri
sól
pieprz
Przygotowanie:
Dzień wcześniej oczyść mięso ze skóry i tłuszczu. Posiekaj je na kawałki. Pokrój drobno szynkę I cebulę.
Głębokie naczynie wyłóż warstwą cebuli, mięsem, plastrami szynki, pietruszką, papryką piri piri, oliwą z oliwek, smalcem, czosnkiem, liściem laurowym, solą I pieprzem. Wlej czerwone wino, a jeśli mięso jest bardzo twarde, dolej brandy, aby je zmiękczyć.
Przykryj i marynuj przez noc.
Mięso najlepiej jest przygotować w piecu opalanym drewnem. Jeśli takiego nie masz, możesz upiec je w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu
Serwuj potrawę w naczyniu, w którym mięso było pieczone. Jako dodatki podaj ugotowane ziemniaki I sałatę lub warzywa.