Portugalski gulasz
Lista składników
½ kurczaka
½ kg wieprzowiny
½ kg of wołowiny
1 cebula
1 chorizo
1 szklanka ryżu
1 główka białej kapusty
1 kiełbasa farinheira
1 mała szklanka ugotowanej białej fasoli
1 czarny morcela
2 marchewki
2 liście laurowe
4 ziemniaki
4 główki rzepy
Przygotowanie:
Dzień wcześniej natrzyj każdy rodzaj mięsa solą.
Ułóż w szybkowarze wołowinę, wieprzowinę, a na górze kurczaka razem z puddingiem, chorizo, liściem laurowym I cebulą. Od momentu zagotowania gotuj przez 30 minut. Jeśl po tym czasie wołowina wciąż jest twarda, wyjmij wieprzowinę I gotuj całość jeszcze przez chwilę.
Wyjmij mięso, dosól wodę, wrzuć warzywa I gotuj je przez mniej więcej 20 minut.
W osobnym naczyniu ugotuj kiełbasę farinheira I ryż (w proporcji 2 szklanki wody:1 szklanka ryżu). Ryż dodaj w momencie, kiedy woda się zagotuje, zamieszaj I podkręć gaz.
Podgrzej fasolę. Całość serwuj na gorąco, na ozdobnym półmisku.