Feijoada à Transmontana – Valpaços
Lista składników
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
1 kg fasoli
1 kiełbasa
1 wieprzowa nóżka
1 pęczek pietruszki
100 g szynki
100 g salami
100 ml oliwy z oliwek
200 g wieprzowego ryjka
500 g wieprzowego ucha
papryka chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
Dzień wcześniej umyj fasolę, namocz ją w zimnej wodzie. W dniu przyrządzania potrawy ugotuj ją, po czym rozgnieć widelcem.
Ugotuj mięso, pokrój je na kawałki, a kiełbasę i salami w plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, usmaż cebulę. Dodaj wcześniej ugotowaną fasolę, mięso I odrobinę wody w której wcześniej się gotowało, szynkę I kiełbasę.
Posyp solą, dodaj świeżą natkę pietruszki, liść laurowy, czosnek, paprykę chilli. Gotuj na wolnym ogniu. Potrawę podawaj z sypkim białym ryżem.